Beskrivelse
Ristet, ikke rørt
Shaker, mixer, stirrer – hva er hva? “Shaken, not stirred”-ordren i baren er velkjent fra Hennes Majestets spesialagent, noe som indikerer at det er forskjell på de ulike blandemetodene – i hvert fall når man ber om en martini. Men det er også noen forskjeller i laboratoriet når det gjelder disse metodene.
Bildekilde: bogdanhoda/shutterstock.com
Trevithick et al. bestemte seg i 1999 for å utføre en bakgrunnssjekk av drikkeanbefalingene til byråets mest kjente medarbeider. Teamet analyserte forskjellen mellom rystede og rørte alkoholholdige drikker. De brukte martini som utgangsmateriale og målte luminescensen som oppstår når hydrogenperoksid reagerer med luminol bundet til albumin. Basert på forskningen innså de at risting av en martini er en mer effektiv metode for deaktivering av hydrogenperoksidet sammenlignet med omrøring.
Forhåpentligvis brukte Trevithick en mikser eller omrører i laboratoriet i stedet for en shaker da han utførte de preanalytiske trinnene med prøver med lavt volum.
Det finnes ulike instrumentklasser som kan brukes til å “kombinere ulike væsketyper i en beholder”:
Shakerne

En rister er hovedsakelig beregnet på større karformater som 2, 3 eller 5 L-kolber eller et svært høyt antall mindre kar som 50 x 25 eller 50 ml. Avhengig av hvilken type kolbe som brukes, kan du bytte prøvebrett og fikseringssystemer (kalt klemmer).
Ved hjelp av eksentriske drivenheter holder ristemaskinens orbitale bevegelse prøvene i en konstant risteprosess. Omløpsområdet er normalt mellom 20 og 50 mm med noen hundre omdreininger per minutt som maks. hastighet. Ristingen kan vare i timer, dager eller til og med uker. Den kinetiske energien er en ytre kraft mot beholderen.
I tillegg til ristefrekvensen, målt i runder per minutt og orbitalområde, kan ristere med hus kontrollere ulike andre parametere som temperatur, luftfuktighet eller lys. Grunnleggende plattformrystere uten hus er begrenset til risteprosessen.
Blandebatteriene

Blandere er kompakte benkeinstrumenter som brukes til å blande et mindre antall prøver i milliliterskala. Dette kan være 1,5 ml mikrorør eller 50 ml koniske rør. Antall tilgjengelige posisjoner for prøvekar er vanligvis mellom 4 og 24 kar, og for plater opptil 384 prøver/plate. Rørene eller platene blandes i en spesiell adapter, holder eller blokk på toppen av mikseren. Ettersom det finnes mange forskjellige formater av rør, hetteglass og plater, kan blokken byttes ut på de fleste tilgjengelige miksere. Den kinetiske energien er en ytre kraft mot beholderen.
Spesielt mikserkategorien med temperaturkontroll har spesielle blokker der rørene og hetteglassene er helt omsluttet av blokken for å sikre optimal temperatur for prøvene.
Selve blandeprosessen utføres med en svært begrenset bane på 3-5 mm og opptil noen tusen runder i minuttet. I motsetning til den store shakeren gjør denne lille banen det mulig å blande svært små prøvevolumer, for eksempel noen få mikroliter.
Vortex-instrumentet
En virvel skaper en virvel i beholderen. Dette er en veldig spesiell blanding med sterke skjærkrefter i væsken. Ikke alle prøver egner seg for vortexblanding. En tommelfingerregel er at jo mer kompleks prøvens struktur er, desto mindre vil den like en virvel. Den kinetiske energien er en ytre kraft mot beholderen.






